Istorie

Cabana Paltinu a fost inițial concepută și construită ca o cabană de vânătoare, inițial denumită Villa Paltinu.

Vila a fost construită de-a lungul Drumului Național Transfăgărășan, la dorința expresă a fostului președinte al României, Nicolae Ceaușescu, care dorea să aibă o locație personală pentru vânătoarea de capre negre.

Vila a fost construită de Carpaţi Trust.

Unitea de construcții Carpați Trust, o unitate de elită în perioada comunistă, a finalizat construcția în 1972, cu doi ani înainte ca Transfăgărășanul să fie deschis pentru utilizare.

De la Cascada Bâlea la Lacul Bâlea

Mai multe modificări au avut loc asupra formei originale a vilei până în 1990, în mare parte datorită dorinței lui Nicolae Ceaușescu de a avea un confort adecvat și a daunelor cauzate de fenomene meteorologice extreme. În 1974, o furtună a lăsat vila fără acoperiș, întreaga sa parte fiind aruncată în Lacul Bâlea. Din acea perioadă s-a decis ancorarea acoperișului la structura clădirii. În 1988, a fost introdus curentul electric din rețeaua națională, cu linia dublă de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac finalizată în aproximativ 6 luni. Acest lucru s-a întâmplat din cauza nemulțumirii lui Ceaușescu când, după o vânătoare în 1987, generatorul care alimenta cu electricitate Cabana Paltinu a avut dificultăți în pornire.

Apartamentul prezidențial

Nicolae Ceaușescu participa adesea la vânători de capre negre în zona Lacului Bâlea, ultima dată făcând-o în toamna anului 1989. A locuit în apartamentul cu numărul 1, în timp ce Elena Ceaușescu a stat în camera cu numărul 2. Suita prezidențială poate fi încă vizitată și astăzi, deoarece dorința noastră este de a o conserva cât mai mult posibil. Patul fostului președinte, noptierele, covorul, dulapurile, suportul pentru TV, canapeaua din colț, masa, fotoliile, perdelele, lămpile și masa de jocuri de cărți sunt păstrate încă. În acea perioadă, a fost instalat și un eliport în apropiere, folosit frecvent în acea perioadă.

După evenimentele din decembrie 1989,

În timpul cărora a fost parțial deteriorată, vila a trecut în administrarea fostului Birou Județean de Turism și, începând din 1991, a fost deținută de S.C. Bâlea Turism S.A. Sibiu.

În perioada 2007-2008, vila Paltinu a fost extinsă și modernizată în forma sa actuală ca parte a unui proiect cuprinzător, cu contribuții esențiale din partea Bâlea Turism S.A.

În urma lucrărilor desfășurate timp de trei luni în 2007 și patru luni în 2008, prin modernizări, extinderi și upgrade-uri ale echipamentelor, vila a fost clasificată ca cabană turistică de trei stele, reușind să îmbine cu succes elemente rustice și moderne, menținând totuși caracteristicile esențiale ale unei cabane alpine dominate de piatră și lemn.
Așteptăm cu nerăbdare vizita ta și îți asigurăm întreaga noastră asistență pentru a-ți garanta o ședere reușită!
Vezi mai multe poze

Contactează-ne

Intrați în contact cu refugiul nostru de munte

    Într-o lume aglomerată, cabana noastră reprezintă un refugiu de liniște în mijlocul naturii.
    © 2024 Cabana Paltinu.
    Powered By
    Scriptics
    homeflagbookmarkpushpinsync linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram